dimarts, 29 de novembre del 2011

Xarxes



Què és una xarxa?


És un conjunt d'ordinadors interconnectats entre ells que permet que aquests comparteixin recursos i informació.
Recursos: Impressores, ploter, fax, discos durs, etc.
Informació: Programes i dades.


Tipus de xarxes

PAN = Personal Area Network


LAN = Local Area Network



CAN = Campus Area Network


MAN = Metropolitan Area Network


WAN = Wide Area Network


Tots aquest tipus de xarxes poden utilitzar diferents tipologies en funció de la disposició física dels cables i els nodes(ordinadors, impressores, ...).



Maquinari de xarxa
Per poder establir la xarxa necessitem instal·lar a tots els ordinadors unes targetes de xarxa (NIC, Network Interface Card.).
Un cop instal·lada ens permeten connectar el nostre ordinador amb una xarxa existent o a Internet. Per cada tarja instal·lada disposarem d'una connexió de xarxa.
Un mateix ordinador pot tenir instal·lades més d'una targeta; com per exemple seria el cas, d'un ordinador amb placa mare incorporant targeta de xarxa i una altra targeta de xarxa sense fil introduïda en un slot.
Per connectar diversos dispositius de xarxa (ordinador, impressores, etc...) i també crear topologies de tipus estrella s'utilitza un aparell anomenat "switch" (commutador).
El switch disposa d'una sèrie de ports (boques) a les quals es connecten tots els dispositius de la xarxa, genera una taula que manté en la seva memòria quins sispositius estan connectats.
En el cas concret que el switch no disposés de la capacitat que li permet generar la taula, ens trobaríem amb un dispositiu menys intel·ligent anomenat "hub" (concentrador).
El cable UTP s'utilitza per connectar la targeta de xarxa a través del conector RJ45 amb els concentradors, mitjançant alguns dels seus ports.
El cable UTP consisteix en quatre parells de fils trenats de manera independent i entre ells, recoberts d'una capa aïllant externa.
El cablejat per xarxes d'ordinadors tenen dos configuracions possibles que són: La EIA/TIA-568A (T568A) i la EIA/TIA-568B (T568B). La diferència entre elles és l'ordre dels colors dels parells a seguir pel connector RJ45.

A continuació es veu l'ordre per cada norma:


En el cas de voler comunicar els dispositius sense fils necessitarem instal·lar components hardware a la nostra xarxa; per un cantó, una targeta de xarxa sense fil (interna o externa) i un punt d'accés sense fil connectar a un   switch, o un switch sense fil que recollirà la senyal i la distribuirà per la xarxa.

Maquinari de connexió a internet

Mòdem i Encaminador.
Ai el nostre ordinador el volem connectar a internet sense pertànyer a cap xarxa, necessitarem un dispositiu que converteixi els senyals digitals del nostre ordinador a senyals analògiques, per poder ser transmesos per la línia telefònica. Aquest dispositiu haurà de MODular i DEModular els senyals de l'ordinador, d'ací vé el seu nom MÒDEM. Aquest tipus de connexió s'utilitza sobretot on la tecnologia ADSL no està molt difosa.



Si l'ordinador que volem connectar pertany a una xarxa LAN utilitzarem un dispositiu que ens permeti connectar aquesta a Internet. Aquest dispositiu s'anomena encaminador (router).
També podem utilitzar connexions wireless per establir alguns punts de la xarxa així com un router wireless.



Protocols de xarxa
Un protocol de xarxa és el conjunt de regles que especifiquen l'intercanvi de dades o ordres durant la comunicació entre els hosts (equips, impressores de xarxa, etc.) que formen part de la xarxa.
Amb el SO Windows tenim els següents:

1. NetBEUI
2. IPX/SPXI
3. TCP/IP.

Aquest protocol és l'utilitzat per tots els ordinadors que es connecten a internet, perquè puguin comunicar-se entre ells.
Està compost per dons protocols: 1, TCP Transmissions Control Protocol; 2, Internet Protocol.



Xarxa sense fils

Les xarxes sense fil (wireless) són aquelles que es comuniquen per un medi de transmissió no guiat (sense cables) mitjançant ones electromagnètiques. La transmissió i la recepció es realitza a través d'antenes.

Tenen avantatges com ara la ràpida i fàcil instal·lació de la xarxa sense la necessitat de tirar cablejat, permeten la mobilitat i tenen menys costos de manteniment que una xarxa convencional.


Seguretat a la xarxa

La seguretat informàtica és una branca de la informàtica que estudia com assegurar que els recursos dels sistemes informàtics siguin utilitzats de la forma en què es van definir. El seu objectiu és la creació de plataformes segures en que els agents que hi interactuen (programes i usuaris) només puguin realitzar les accions que hi hagin estat autoritzades.
Els experts en seguretat informàtica acostumen a afirmar que un sistema 100% segur no existeix.
Tot i així, afirmen que la seguretat es basa en 3 característiques:
Integritat, privadesa i disponibilitat. Depenent de les amenaces es pot distingir entre seguretat lògica i seguretat física.

Tasques amb el SO windows 7

1. Organitzar les icones de l'escriptori:
Vas a l'escriptori i cliques el botó dret, et sortirà un requadre, i tu has de clicar a "Ordenar per" i allà esculls com ho vols organitzar.

2. Crear icones de drecera a l'escriptori:
Vas a l'escriptori i cliques al botó dret i clicar a "Crea", després li dones a "Drecera".

3. Canviar les propietats d'una drecera:
Cliques amb el botó dret la carpeta que has creat i li dones a propietats, allà pots canviar el que vulguis.

4. Canviar el fons de la pantalla:
Vas a l'escriptori i cliques botó dret, després cliques a "Personalitza" i seguidament a "fons de l''escriptori".

5. Canviar al forma de visualitzar arxius i carpetes:
Vas a l'escriptori i cliques botó dret, després a "Visualització" i esculls com ho vols visualitzar.

6. Personalitza la barra d'eines:
Vas a l'escriptori i cliques botó dret, després a "Personalitza" i després a "Color de la finestra" i ho poses com vulguis.

7. Seleccionar més d'un fitxer o carpeta a la vegada:
Cliquem Ctrl i a la vegada cliquem les carpetes que volem seleccionar.

8. Eliminar fitxers o carpetes:
Botó dret a la carpeta o fitxer que vols eliminar i cliques a "Suprimeix".

9. Crea fitxers o carpetes:
Vas a escriptori i cliques botó dret i a "Crea" i li dones a carpeta, o el que vulguis crear.

10. Veure o canviar les propietats de fitxers o carpetes:
Cliques botó dret damunt del fitxer que vols veure i li dones a "propietats", i allà ho veus i ho pots canviar.

11. Opcions de carpeta. Mostrar fitxers o carpetes ocultes:
Cliques el botó dret a la carpeta que vulguis. En propietats cliques a "General", un cop allí, escollim si volem veure el fitxer amagat.

12. Canviar les propietats de la paperera de reciclatge:
Cliquem botó dret damunt de la paperera de reciclatge, i li cliquem a "Propietats", apareixerà una pestanya on podrem canviar les propietats.

13. Agregar o treure programes:
Anem a tauler de control, i cliquem a "programes" allí podrem activar, actualitzar o eliminar programes, t'expliquen com agregar programes.

14. Ajustar la data i l'hora de l'equip:
Al tauler de control cliques a "rellotge", i allà canvies l'hora.

15. Restaurar sistema:
Vas a tauler de control, i a "centre de manteniment", i després a "Restaura l'ordinador a un moment anterior", cliques i es restaurarà.

dijous, 10 de novembre del 2011

Requeriments de cada un dels S.O

Windows 7:
-Processador a 800 Mhz o superior.
-512 MB de memòria Ram (es recomana 1GB per Aero).
-Processador Gràfic SVGA (899x600) o superior.
-Espai mínim lliure en disc de 15 GB.
-Unitat de CD-rom o superior.
-Targeta de so.
-Altaveus.
-Connexió a internet.


Linux:
-500 Mhz o processador millor.
-1,5 GB d'espau disponible en disc.
-192 MB de memòria (RAM) per a la instal·lació, però només 128 MB de RAM per executar des del CD d'instal·lació.
-CD-Rom.
-Interfície Ethernet.
-VGA interfície gràfica.


Lion:
-Processador Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7, o Xeon
-2 GB de RAM
-Mac OS x 10.6.6 o posterior amb la Mac App Store instal·lada
-Alemys 4 GB d'espai en disc addicional per donar cabuda a la descàrrega.

Distribució Linkat

Linkat és un sistema de lliure disposició, per tant podeu trobar tots els fitxers i programes necessaris per al seu funcionament multitud de servidors connectats a Internet. La tasca de reunir tots els fitxers i programes necessaris, així com instal·lar en el teu sistema i configurar-lo, pot ser una tasca bastant complicada i no apta per a molts. Per això mateix, van néixer les anomenades distribucions de Linkat, empreses i organitzacions que es dediquen a fer la feina "bruta" per al nostre benefici i comoditat.


A continuació podeu trobar informació sobre les distribucions més importants de Linkat (tot i que no són les úniques) :


-Ubunut: distribució basada en Debian, amb el que això comporta i centrada en l'usuari final i facilitat d'ús. Molt popular i amb molt suport en la comunitat. L'entorn d'escriptori per defecte és GNOME.


-Redhat enterprise: Aquesta és una distribució que té molt bona qualitat, continguts i suport als usuaris per part de l'empresa que la distribueix. És necessari el pagament d'una llicència de suport.


-Fedora: Aquesta és una distribució patrocinada per Redhat i suportada per la comunitat. Fàcil d'instal·lar i bona qualitat.


-Debian: Una altra distribució amb molt bona qualitat. El procés d'instal·lació és potser una mica més complicat, però sense més problemes. Gran estabilitat abans que últims avenços.


-OpenSuse: Una altra de les grans. Fàcil d'instal·lar. Versió lliure de la distribució comercial. Suse.


-Kububutu: Distribució basada en Ubunutu, amb el que això comporta i centrada en l'usuari final i facilitat d'ús. La gran diferència amb Ubuntu és que l'entorn d'escriptori per defecte és KDE.
Els sistemes operatius són un conjunt de programes que permeten la comunicació de l’usuari amb l’ordinador i en gestiona els recursos de manera eficient (CPU, memòria, emmagatzematge, etc.)

-Linkat, Wadalinux
-Lion
-Windows 95, windows xp, windows 2003, windows vista, windows 7

dijous, 3 de novembre del 2011

Llenguatge màquina (Assemblar)

                                  -   “o” unitat mínima d’informació.
 1 BIT
                                  -    “1”


1 Byte -> 8 Bits
(kilo) 1 kByte -> 10³
(Mega) 1 MByte -> 10⁶
(Giga) 1 GByte -> 10⁹
(Tera) 1 TByte -> 10₁₂